snart så...

Vi har inte gjort mycket den här helgen! Igår när jag vaknade var jag alldeles täppt i näsan, och fick ont i huvudet senare under dagen. Trodde att jag var påväg att bli sjuk, men imorse när vi vaknade var det han som var sjuk. Ont i ryggen, ont i benen, ont i halsen och snuvig... Sen har han bara blivit sämre och sämre under dagen, så synd om honom! Det är inte ofta han är sjuk heller så det blir rejält när han väl blir det antar jag.

Imorgon ska jag jobba igen, får se hur det går. Men nu har jag ju inte ont iaf, fast jag ska säga till chefen att jag ändå måste ta det lugnt, så det inte blir samma sak igen, det vill jag inte...

Nu känner jag av rörelserna i magen, nästan hela tiden. Ibland är det riktiga knuffar därinne. Funderar på om han brukar få hicka också, känns nästan så, stackarn =)

I magen:

Fostrets fem sinnen utvecklas dagligen. Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Fostret experimenterar med känseln genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. Ögonlocken täcker hela ögonen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Om det är en flicka utvecklas slidan den här veckan.


 vikt.JPG langd.JPG

 510 gram

 21,5 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

 

Mamma:

Många känner att sexlusten ökar. När blodflödet ökar är det en del kvinnor som för första gången får orgasm eller multipla orgasmer. Många oroar sig för att barnet kan skadas av sex men det är väl skyddat där det flyter omkring i livmodern. Såvida din läkare inte har avrådit dig från sex så är det hälsosamt med sex under graviditeten. Ni kommer ofta varandra närmare och det stärker ert förhållande. Kanske ni måste börja vara lite kreativa med ställningarna eftersom magen lätt kan komma i vägen.

Hormonerna kan göra att ditt tandkött svullnar upp och det kan blöda. Bäckenlederna mjukas upp under graviditeten. Det sker för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut vid förlossningen. När bäckenet mjukas upp blir det mer rörligt och ostadigt. Det gör att många kvinnor känner värk i korsryggen, bäckenet, i skinkorna eller värk från blygdbenet ut mot ljumskarna.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Mina tävlingar:Avslutas 29 juli
Samarbetspartners: